Friday 5 March 2010

Hong Kong Style Chicken dan Hot Honey Prawns


 

Ingredients
5 ketul peha ayam
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia muda
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap cair masin
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Directions


Bersihkan ayam dan toskan air. Hiriskan bawang besar. Bawang putih diketuk dan halia dimayang halus. Campurkan semua bahan-bahan tadi dan gaulkan dengan ayam.
Masukkan ke dalam periuk (slow cooker pun boleh) dan masak gunakan api yang kecil. Tutup periuk dan biarkan sehingga ayam masak.
Ayam akan mengeluarkan jus dan jika suka tambahkan 1/4 cawan air untuk kuahnya. Untuk menentukan ayam dah masak, daging ayam akan mula lekang dari tulangnya.
Enak dimakan bersama nasi.

















Resepi asal sakuraiman tetapi telah di ubahsuai sedikit ikut bh2 yg available kat rumah jer..

Bahan - bahan
•400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
•1 labu bawang besar*
•1 biji cili merah*
•3 ulas bawang putih*
•1 sudu makan madu (dibancuh dgn sedikit air)
•4-5 biji cili api (diketuk)
•1 sudu makan sos cili
•1/2 sudu makan jus lemon
•1/2 sudu besar kicap pekat
* Nori( rumpai laut ) sbg hiasan


Cara-cara :


  • Kisar bahan2 bertanda *.


  • Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.


  • Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit.


  • Kemudian masukkan cili api.


  • Setelah kuah agak kering, masukkan udang dan jus lemon. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

... jom cuci mata