Tuesday 9 March 2010

Daging Masak Hitam Pedas



  • daging direbus
  • 3 sudu makan cili kering kisar
  • *2 batang serai
  • *bwg putih
  • *bwg merah
  • *halia
  • *belacan sebesar ibu jari
  • gula
  • garam
  • kicap manis dan kicap pekat
  • air rebusan daging

Cara-cara

  1. rebus daging sampai lembut kemudian tumbuk2 daging tu supaya pecah sikit
  2. blend semua bahan yang bertanda *
  3. perap daging dengan air rebusan daging tadi n bhn yg telah diblend.
  4. masukkan gula dan garam ikut rasa
  5. masukkan kicap manis sikit dan kicap pekat.. kicap pekat tak perlu bnyk sangat takut masin
  6. sebatikan
  7. kemudian tuang dalam kuali dan masak sampai kering sedikit.
  8. kalau daging dh lembut tak perlu masak lama2..
  9. sedia dihidangkan bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

... jom cuci mata