Saturday 3 April 2010

Mari Meroti Di Pagi Sabtu

Dari semalam hati memang dah rasa sgt2 nak meroti.. Bukan apa, nak try guna Water Roux macam yg saya selalu tgk kat blog kawan2 kat sini. Cari punyer cari dapatlah resepi roti dari ROS
Sebenarnya saya buat blog ni hanya untuk koleksi peribadi.. senang nak rujuk bila nak buat nanti.. tapi kalau ade yg nak follow boleh jer.. saya ni bukan pandai masak pun; tapi dah duduk negara org dah tu bukan negara Islam pulak mmg susah nak dapat yg halal.. kene la belajar buat sendiri semuanya.
Hopefully bila balik Malaysia nanti semua ni tak terkubur macam tu je.. ;) Maklumlah balik nanti sure bz sgt2 sebab saya kene keje balik.. Dah dekat 3 tahun tinggalkan keje.
Balik pada cerita asal meroti yer..
Resepi roti tu kalau nak tgk yang asal boleh tgk SINI ye. Tapi yang saya buat ni dah kene tokok tambah le.. sebab tu nama roti dah lain.. Maaf lah Ros . Apa pun roti Ros still the best lah !

Bahan-bahan ( 12 biji )

250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar butter
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula

150ml susu segar suam

3 sudu besar serbuk Milo di bancuh dgn 3 sudu besar air panas

2 sudu besar water roux*
1/2 sudu kecil garam
Chocolate chip utk hiasan * kalau nak letak dlm roti pun boleh masa buat doh tu masuk sekali tapi kene banyak le baru best.. saya tak letak dlm roti sebab stok tak cukup.. hehe

*Water Roux

25 gram tepung gandum
125 ml air
campur tepung gandum dengan air dan kacau hingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara-Caranya ( Jika Menggunakan Tangan)- Doh Roti
1. Satukan tepung roti , yis kering , butter , gula dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.
2. Kemudian masukkan susu segar, bancuhan milo pekat dan water roux di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.
Bread Maker:
1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap lebih kurang 1 jam 30 minit ikut BM masing2 le.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda . Susun chocolate chip atas roti tekan sikit.. jgn kuat2 asalkan lekat sudah le..
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 17 – 2o minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti.
Lain kali bila saya nak buat roti lagi.. saya mesti pilih Ros punyer resepi .. tQ again Ros :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

... jom cuci mata