Monday, 29 March 2010
Salmon Bakar dgn Air Asam Kicap
Bahan2
ikan bakar
4 keping isi ikan Salmon
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu makan sos tiram
sedikit serbuk lada hitam / sulah
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam*
sedikit gula*
olive oil
* sebagai perasa shj
butter utk griss ikan selepas bakar
air asam kicap
bawang besar*
tomato*
cili padi*
*di hiris agak kasar
sedikit belacan bakar
perahan limau nipis
kicap
** campur semua bhn dan sebatikan , ikut citarasa sediri.. kalau nak pedas tambah cili padi etc.~ siap
Cara Masak
ikan bakar
bawang putih dan bawang merah di tumbuk.
semua bahan di campur kecuali butter.
perap ikan salmon bersama bhn yg dicampur tadi selama 1-2 jam
kemudian bolehlah dibakar sehingga masak
setelah masak gris dgn butter
siap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment